ناشر منبع

null انتشار فراخوان پژوهشی با عنوان «تولید نمونه نیمه‌تجاری نیکوتین به عنوان ماده اولیه دارویی در ریشه‌های موئین تنباکو بر پایه فناوری کریسپر» با حمایت صندوق نوآوری
11:30

انتشار فراخوان پژوهشی با عنوان «تولید نمونه نیمه‌تجاری نیکوتین به عنوان ماده اولیه دارویی در ریشه‌های موئین تنباکو بر پایه فناوری کریسپر» با حمایت صندوق نوآوری

یکصدویازدهمین فراخوان مشارکت در اکتساب فناوری طرح «تولید نمونه نیمه‌تجاری نیکوتین به عنوان ماده اولیه دارویی در ریشه‌های موئین تنباکو بر پایه فناوری کریسپر» با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی و به پیشنهاد یک تیم پژوهشی از دانشگاه تربیت مدرس منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی صندوق نوآوری و شکوفایی، نیکوتین یک ماده متابولیت ثانویه است که در گیاه تنباکو به صورت آلکالوئید دارویی و به میزان کم تولید می‌شود و تولید آن به عوامل متعددی بستگی دارد. به منظور تولید نیکوتین به طور مداوم، با مقادیر بالا و تسریع در فرآیند تولید، استفاده از روش‌های جایگزین زیست‌فناوری مانند فناوری کشت سلول و بافت گیاهی ضروری است. با توجه به تخصیص زمین‌های زراعی به این محصول، مصرف آب فراوان، در معرض خطر بودن گونه‌های مختلف و غیره، استفاده از روش‌های زیست‌فناوری فواید زیستی نیز به همراه دارد. 

القای ریشه‌ها موئین در گیاهان با هدف تولید مقادیر بالای متابولیت‌ها در شرایط درون شیشه یکی از استراتژی‌های اصلی در زیست‌فناوری است. با استفاده از آگروباکتریوم برای القای ریشه‌های موئین و فناوری کریسپر Cas9 می‌توان ریشه‌های موئین را در تنباکو القا و همزمان، ژن‌های بیوسنتزکننده نیکوتین را منتقل و بهینه کرد. در مرحله بعد می‌توان با استفاده از الیسیتورهای نیتروژن‌دار و پلی‌آمین‌ها، نیکوتین را در ریشه‌‌های موئین تولید انبوه کرد و با استفاده از بیواکتورها، حجم تولید را بالا برد. نیکوتین به دست آمده از این فرآیند خلوص بالایی دارد و قابلیت استفاده در صنعت داروسازی و مقابله با آفات را خواهد داشت. با توجه به وارداتی بودن نیکوتین، این پزوهش می‌تواند از خروج منابع ارزی از کشور جلوگیری کند. 

هدف از این طرح، تولید و بهینه‌سازی نمونه نیمه‌تجاری نیکوتین در ریشه‌های موئین تنباکو با استفاده از القای ریشه موئین و فناوری کریسپر (Cas9) و تولید 10 گرم نیکوتین (میزان خلوص 70 درصد) و 1000 گرم بیومس ریشه موئین در بهینه‌ترین رقم تنباکو در شرایط کشت مایع است. 

اعلام آمادگی برای مشارکت در اکتساب فناوری حاصل از این فراخوان پژوهشی و ارائه درخواست تنها برای شرکت‌ها و شتابدهنده‌های دانش‌بنیان مجاز است. درخواستی که بیشترین تناسب را با الزامات این اکتساب فناوری داشته باشد، انتخاب و به عنوان «مشارکت‌کننده» برای مذاکرات تکمیلی به هسته پژوهشی متقاضی معرفی خواهد شد.

گروه‌های پژوهشی و فناور توانمند برای ارائه راه‌حل در این حوزه باید تا روز شنبه 25 فروردین 1403 پروپوزال و پیشنهادهای خود را در قالب Word از طریق سامانه غزال صندوق نوآوری و شکوفایی به نشانی ghazal.inif.ir  ارسال کنند و جهت ارتباط با کارگزاری امیرکبیر با شماره‌ 02166943352 تماس بگیرند.

ارسال ایمیل