توسعه زنجیره انرژیهای تجدیدپذیر با تأمین مالی 30 همتی شرکتهای دانشبنیان
توسعه زنجیره انرژیهای تجدیدپذیر با تأمین مالی 30 همتی شرکتهای دانشبنیان
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی از توسعه بازار و صنایع انرژیهای تجدیدپذیر و تولید برق پاک از طریق شرکتهای دانشبنیان و فناور با اختصاص 30 هزار میلیارد تومان انواع خدمات (تسهیلات، سرمایهگذاری، ضمانتنامه) خبر داد.
به گزارش روابط عمومی صندوق نوآوری و شکوفایی، دکتر محمدصادق خیاطیان در آیین امضای تفاهمنامه همکاری با سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) که امروز شنبه 4 آذر ماه 1402 در محل این سازمان برگزار شد، گفت: این تفاهمنامه از چند وجه حائز اهمیت است. وجه اول حوزه بهرهوری است. بهرهوری یکی از عوامل بسیار مهم در بحث توسعه اقتصادی است؛ اما متاسفانه کمتر به این موضوع پرداخته شده و در بُعدهای نیروی انسانی، زیرساختها، منابع طبیعی، صنایع مختلف نیز بهرهوری موضوعی مغفول مانده است.
وی افزود: از سوی دیگر، با توجه به اینکه کشوری هستیم که در حوزه انرژی از منابع طبیعی خوبی برخوردار هستیم، باز هم شاهد هستیم که به موضوع بهرهوری کمتر پرداخته شده است که امیدواریم با هدفگذاریهایی که صورت گرفته است، شاهد ارتقای جدی در حوزه بهرهوری و به تبع آن، توسعه اقتصادی باشیم.
خیاطیان تصریح کرد: کشورهای توسعهیافته و حتی درحال توسعه، به بحث انرژیهای تجدیدپذیر به عنوان یک موضوع محوری و با اولویت بالا نگاه میکنند و قوانین متعددی در این حوزه وضع شده است. اگرچه برخی کشورها در حوزه منابع طبیعی و زیرساختها ضعیف هستند، اما تمرکز و اولویت دادن به بحث انرژیهای تجدیدپذیر باعث شده است که جهشهای بسیار خوبی در حوزههای تکنولوژیک، دانش فنی، توزیع و بهرهبرداری صورت گیرد.
توجه ویژه دولت سیزدهم به موضوع انرژیهای تجدیدپذیر
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی خاطرنشان کرد: دولت سیزدهم نیز موضوع انرژیهای تجدیدپذیر را یکی از اولویتهای جدی و برنامههای محوری خود قرار داده است و این موضوع را مرتبا در صحبتهای رییس جمهور میشنویم. سازمانهای مختلف مکلف شدهاند برنامههای خود را در این حوزه ارائه کنند. حوزه برق و انرژی تجدیدپذیر که به وزارت نیرو و به طور خاص سازمان ساتبا مربوط است، اقدام مبارکی را در این حوزه شروع کرده است. برنامه وزارت نیرو، فراهم کردن زیرساختهای لازم و تولید 10 هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر است.
خیاطیان افزود: آنچه در زنجیره تولید و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر مورد نیاز بوده و قرار است صندوق نوآوری و شکوفایی در آن نقشآفرینی کند، استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر است.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به ظرفیت بسیار خوب دانشبنیانها در حوزه زنجیره انرژیهای تجدیدپذیر تأکید کرد: معتقدم اگر از بحث تولید داخل، بومیسازی و استفاده از ظرفیتهای داخلی غافل شویم و در این زنجیره، به دانش فنی و طراحی دست پیدا نکنیم، نمیتوانیم همپای کشورهای دیگر حرکت کنیم و تبدیل به یک کشور وابسته خواهیم شد.
خیاطیان گفت: در قالب تفاهمنامهای که امروز میان صندوق نوآوری و ساتبا منعقد شد، به دنبال این هستیم که علاوه بر معرفی توانمندی شرکتهای دانشبنیانی که در زنجیره انرژیهای تجدیدپذیر فعالیت میکنند، در همکاری مشترک با ساتبا بتوانیم از ظرفیت این شرکتها استفاده کنیم. قرار است کار را با مقیاسهای کوچک تا 3 مگاوات از طریق صنایع کوچک و شرکتهای دانشبنیان دنبال کنیم.
وی تصریح کرد: در زنجیره انرژیهای تجدیدپذیر، گلوگاهها و خلأهایی از جمله در حوزه دانش فنی وجود دارد که معتقدم (در قالب این تفاهمنامه و) با ایجاد این ظرفیت خوب برای دانشگاهیان، پژوهشگران و به خصوص شرکتهای دانشبنیان فعال در این حوزه انرژی تجدیدپذیر، میتوانیم تمامی موانع و چالشهای موجود را برطرف کنیم.
حرکت به سمت تجمیع منابع برای رقم زدن اتفاقات بزرگ در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی در ادامه موضوع تامین مالی را یکی از عوامل بسیار مهم در شکلگیری و توسعه زنجیره انرژیهای تجدیدپذیر در کشور برشمرد و گفت: نگاههای جزیرهای و پراکنده نمیتواند اتفاقات بزرگ را رقم بزند. برای رسیدن به هدف تولید 10 هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر، تجمیع منابع فوقالعاده مهم است.
خیاطیان افزود: ظرفیتهای قانونی در مجموعه وزارت نیرو دیده شده است و از سوی دیگر، منابعی برای حوزه دانشبنیان در نظر گرفته شده است. تجمیع این موارد برای یک پروژه بزرگ ملی در این سطح، برکات بسیار زیادی برای کشور به همراه خواهد داشت و امیدواریم با این اتفاقی که امروز رقم میخورد، شاهد یکی از مهمترین برنامهها و پروژههای کشور در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر باشیم.
وی خاطرنشان کرد: موضوع انرژیهای تجدیدپذیر اساسا بر پایه فناوری است و بخش عمده این فناوری در اختیار شرکتهای دانشبنیانی است که در کشور فعال هستند. تفاهمنامهای که امروز با مجموعه ساتبا منعقد شد، به تامین مالی شرکتهای دانشبنیان کمک میکند تا فعالیت موثرتری در این زنجیره داشته باشند.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی به جزئیات کوتاهی از این تفاهمنامه هم اشاره کرد و گفت: بر اساس این تفاهمنامه 30 هزار میلیارد تومان در قالب انواع خدمات (تسهیلات، سرمایهگذاری، ضمانتنامه) ظرف 5 سال در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار داده میشود تا بتوانیم این شرکتها را از بُعد مالی تجهیز کنیم. طبق برنامهریزی وزارت نیرو و ساتبا، ظرف دو سال باید به 10 هزار مگاوات تولید انرژیهای تجدیدپذیر برسیم که اگر منابع مالی به موقع به این شرکتها تزریق شود، میتوانیم به این مهم دست پیدا کنیم.
استفاده حداکثری از ظرفیتهای قانونی و امکانات موجود در صندوق نوآوری
دکتر محمود کمانی، معاون وزیر نیرو و رییس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) نیز در این نشست گفت: این تفاهمنامه با هدف اعطای تسهیلات به پروژههای کوچک مقیاس در حوزه تجدیدپذیر از جمله قراردادهای عرضه برق سبز، نیروگاههای خودتأمین صنایع و نیروگاههای تجدیدپذیر در شهرکهای صنعتی و تخصصی خورشیدی با هدف تأمین منابع مالی به ارزش ۳۰ هزار میلیارد تومان در ۵ سال بین ساتبا و صندوق نواوری و شکوفایی امضا و مبادله شده است.
معاون وزیر نیرو اضافه کرد: استفاده حداکثری از ظرفیتهای قانونی و امکانات موجود در صندوق نوآوری و شکوفایی از جمله اعتبارات ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانشبنیان و منابع حساب بهینهسازی مصرف انرژی از طریق عاملیت صندوق در کنار معرفی شرکتهای فعال در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر و بهروری انرژی برق به منظور صدور ضمانت نامه از اهداف این تفاهمنامه است.
رییس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) افزود: طبق این قانون، صنایع با مصرف برق بیش از یک مگاوات موظفند معادل یک درصد از برق مورد نیاز سالانه خود را از طریق احداث نیروگاههای تجدیدپذیر تأمین کنند و قرار است این روند طی پنج سال به ۵ درصد برسد.
کمانی گفت: آییننامه اجرایی ماده ۱۶، شهریور سال گذشته مصوب و در آن مشخص شده، یک درصد برق صنایع بالای یک مگاوات باید از محل انرژیهای تجدیدپذیر در سال ۱۴۰۲ تأمین شود و در صورتیکه صنعتی نتواند از این ظرفیت استفاده کند جریمه میشود که مبلغ آن از سوی ساتبا و توانیر اعلام میشود. متقاضیان مشمول میتوانند از این تسهیلات برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر بهره ببرند تا مشمول جریمه قبوض برق نشوند.